Title Image

Spreker Zvi Eyal uit Jeruzalem

Spreker Zvi Eyal uit Jeruzalem

Simcha (jongeren)avond
Zaterdagavond 16 april
Zvi Eyal uit Jeruzalem

Shalom!
Bij deze mogen we jullie weer van harte uitnodigen voor een “Simcha” (jongeren)avond
Deze keer hoopt dhr. Zvi Eyal uit Jeruzalem in ons midden te zijn.
Hij wil zijn zorg over Nederland en het toenemende antisemitisme met ons delen. Petra van der Zande zal Zvi begeleiden.
Het beloofd een unieke en gezellige avond te worden met veel ruimte voor ontmoeting en uiteraard een lezing van Zvi.
In de eerste plaats richten wij deze uitnodiging aan jou als jongere, maar ook “ouderen” zijn welkom!
Wij willen de avond beginnen met een maaltijd. Iedereen neemt wat te eten mee om zo een complete maaltijd te maken. Een van ons zal dit coördineren. Je ontvangt hierover meer informatie na je aanmelding.
Aanmelden voor deze avond is belangrijk. Wij willen graag VOOR 2 april je aanmelding binnen hebben, dit in verband met de organisatie. Aanmelden kan door te e-mailen naar [email protected]
Het is ook mogelijk alleen de lezing te bezoeken. Vermeld dit even bij je aanmelding.
We doen een dringend beroep op jullie, deel deze uitnodiging en kom op 16 april naar Renswoude! Laten we er samen een onvergetelijke avond van maken voor Zvi en voor elkaar.
We willen deze avond ook graag een collecte houden om een door Zvi aanbevolen doel in Israël te steunen. Dit zullen we op de avond verder toelichten.

Tijd: Inloop 17.30 uur/Start maaltijd 18.00 uur/Start lezing 20.00 uur
Locatie: gebouw Rehoboth, Taets van Amerongenweg 66, Renswoude

Petra van der Zande schreef een boek over het leven van Zvi. Deze zal ook te koop zijn op deze avond.
Zvi Eyal (Harry Klafter) werd in 1925 in Utrecht geboren. Zijn tienerjaren bracht hij grotendeels in Kamp Westerbork door, waar hij samen met zijn broer op de avond voor zijn transport naar Theresienstadt in 1944 wist te ontsnappen.
Met een groep jongeren van de Zionistische Joodse Federatie vertrok hij in 1946 via de “Illegale Immigratie” naar het toenmalige Palestina. In Jeruzalem begon hij aan de scheikunde studie. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 was Zvi actief binnen de Hagana en de Palmach. Na de oorlog besloot Zvi voor arts te gaan studeren, en later voor chirurg. Hij werd professor in de chirurgie in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem waar hij tot zijn 70e jaar hoofd van een afdeling was.
Sinds 1977 woont hij in het Joodse kwartier van de Oude stad van Jeruzalem. Zijn huis staat altijd open voor Nederlanders, uit dankbaarheid voor de mensen die hem op hun vlucht uit Westerbork onderdak verleend hebben.
De nu 90-jarige Zvi is zeer bezorgd over het toenemende antisemitisme wereldwijd, temeer omdat hij de duidelijke parallellen ziet met het Nazisme van de jaren dertig (vorige eeuw) en het nu wereldwijde antisemitisme en de invloed van de Islam. Als kind kreeg hij het zionisme met de paplepel ingegoten, en nog steeds is hij een zionist in hart en nieren – bewogen met de toekomst van het land waar hij van houdt: Israël.

https://nachamu.org/simcha/